

On Tue, Sep 12, 2017 at 8:20 AM, Richard Reichelsdorfer <rich@marineproservice.com> wrote:
Brian and Elliott

Please see email below. 

Rich

Richard Reichelsdorfer
+19208890758

Begin forwarded message:
From: Justin Kelleher <justinkelleher@yahoo.com>
Date: September 12, 2017 at 3:38:42 AM CDT
To: rich@marineproservice.com, Bj <bj.blahnik@gmail.com>
Subject: Questions for the Jury
Hi Rich,
 
The questions I addressed to the Jury at the competitor briefing, and some others,  are below, could you please present this to the jury:
SI 16 b.      In accordance with RRS 61.3, the protest time limit is 60 minutes after the Signal Boat has docked. The same time limit applies to protests by the race committee and jury about incidents they observe in the racing area and to request redress. This changes rules  RRS 62.2
QUESTIONS
If the signal boat stays on course after the morning session for the afternoon session, does this mean that the teams from the morning session have until 60 minutes after the signal boat has docked after the afternoon session to protest?
If this is the case, could the Jury direct that a digital notice board be the official one so that affected competitors do not have to stay at the regatta venue for many hours more than they necessarily should have too, in accordance with the intent of the relevant rules of the RMM regarding time in competition?
Could you please define "signal boat", as no such definition exists?
Why has this change been made from the RRS and RMM for this regatta?

Answer
See amendment #2




SI 16 e. Breaches of instructions 6 (c) will not be grounds for a protest by a boat. This changes RRS 60.1(a). Penalties for these breaches may be less than disqualification if the protest committee so  decides.
QUESTION
If this SI is not able to be protested by a boat, will the Jury and or Regatta Organisers be inspecting all boats after each session, and protesting those in breech?

Answer:
It is the crew’s responsibility to ensure that all equipment to be carried aboard is on board at the time they acquire the boat.  If the equipment is not on aboard, the crew should display a green flag.

At the discretion of the race committee, boats may be inspected at the end of any rotation.


BRIEFING
At the briefing Liz Bayliss mentioned that all documentation was available on the SEAS website. I have done a search of the site and cant find it. 
QUESTION
Could you please post the address to the page, the one I have is http://www.seasheboygan.org/ and there is no info there?

Answer:
All official documents are posted on www.sailsheboygan.com 


RMM 10.Safety and Rescue
a) A planned, written strategy for response to any emergency, on or off the water, should be prepared. This plan should include liaison with emergency services and be approved by the Technical Delegate.
 b) All participants should be informed of the existence of and means to access medical assistance, including the name of the Medical Officer. This information should be posted on notice boards and supplied to participants with their registration packets. 

QUESTION
We have a not only blind, but lower leg amputee on our crew. Whilst this is not mandatory, could this please be supplied as it has not been so that we can follow it for our crew’s safety and well being in the event of an accident?
 
Answer:
See official notice board.




RMM 12. Weather Forecasting
a) A weather briefing should be given before each racing day.
QUESTION
It was indicated by the TD that the initial competitors briefing, at that briefing, will be the only one. Whilst not mandatory, will this recommendation of the RMM be met as it has been in previous regattas?
SI ADDENDUM B

Answer:
There is no planned organizing authority sponsored weather briefing each day.  Local weather can be had on VHF WX03.


1.2 A boat shall not protest a breach of Addendum B. This changes rule 60.1(a).
QUESTION
In a self policed sport, we have had the ability to self police removed. Will the Jury take evidence about breaches of the relevant rules from one competitor and then protest another competitor?
If yes, how should that evidence be presented?

Answer:
No.  See RRS 60.3

RMM 3. Race Documents
a) The Notice of Race shall post on the event website no later than 9 months before the event. Preliminary Sailing Instructions shall be posted on the website no later than 30 days before the event.

QUESTION
The relevant rules from the RMM have been written into the NoR and the SI's, making the RMM effectively redundant. This clause of the RMM puts the regatta at risk as it has not been complied with and is a mandatory rule. We understand why this rule is in breech and are extremely grateful for the great efforts that have been given to make the regatta happen. Would you please make an amendment to remove the RMM from the notice of race so that it can remain a valid regatta?

Answer:
The international jury concedes that the table mentioned in the RMM was not met.  The international jury is satisfied that current organizing authority did its best under the circumstances and compressed time frame to organize the event.  No team was unduly advantaged or disadvantaged by the actions of the organizing authority.



With respect,

Justin Kelleher
Tactician, Australia
[bookmark: _GoBack]

 


 


On Tue, Sep 12, 2017 at 8:20 AM, Richard Reichelsdorfer <


rich@marineproservice.com


> wrote:


 


Brian and Elliott


 


 


Please see email below.


 


 


 


Rich


 


 


Richard Reichelsdorfer


 


+19208890758


 


 


Begin forwarded message:


 


From:


 


Justin Kelleher <


justinkelleher@yahoo.com


>


 


Date:


 


September 12, 2017 at 3:38:42 


AM CDT


 


To:


 


rich@marineproservice.com


, Bj <


bj.blahnik@gmail.com


>


 


Subject:


 


Questions for the Jury


 


Hi Rich,


 


 


 


The questions I addressed to the


 


Jury at the competitor briefing, and some others,


 


 


are below, could you 


please present this to the jury:


 


SI 16 b.


     


 


In accordance with RRS 61.3, the protest time limit is 60 minutes after the Signal Boat has 


docked. The same time limit applies to prote


sts by the race committee and jury about incidents they 


observe in the racing area and to request redress. This changes rules


 


 


RRS 62.2


 


QUESTIONS


 


If the signal boat stays on course after the morning session for the afternoon session, does this mean 


that th


e teams from the morning session have until 60 minutes after the signal boat has docked after 


the afternoon session to protest?


 


If this is the case, could the Jury direct that a digital notice board be the official one so that affected 


competitors do not h


ave to stay at the regatta venue for many hours more than they necessarily should 


have too, in accordance with the intent of the relevant rules of the RMM regarding time in competition?


 


Could you please define "signal boat", as no such definition exists?


 


W


hy has this change been made from the RRS and RMM for this regatta?


 


 


Answer


 


See amendment #2


 


 


 


 




    On Tue, Sep 12, 2017 at 8:20 AM, Richard Reichelsdorfer < rich@marineproservice.com > wrote:   Brian and Elliott     Please see email below.       Rich     Richard Reichelsdorfer   +19208890758     Begin forwarded message:   From:   Justin Kelleher < justinkelleher@yahoo.com >   Date:   September 12, 2017 at 3:38:42  AM CDT   To:   rich@marineproservice.com , Bj < bj.blahnik@gmail.com >   Subject:   Questions for the Jury   Hi Rich,       The questions I addressed to the   Jury at the competitor briefing, and some others,     are below, could you  please present this to the jury:   SI 16 b.         In accordance with RRS 61.3, the protest time limit is 60 minutes after the Signal Boat has  docked. The same time limit applies to prote sts by the race committee and jury about incidents they  observe in the racing area and to request redress. This changes rules     RRS 62.2   QUESTIONS   If the signal boat stays on course after the morning session for the afternoon session, does this mean  that th e teams from the morning session have until 60 minutes after the signal boat has docked after  the afternoon session to protest?   If this is the case, could the Jury direct that a digital notice board be the official one so that affected  competitors do not h ave to stay at the regatta venue for many hours more than they necessarily should  have too, in accordance with the intent of the relevant rules of the RMM regarding time in competition?   Could you please define "signal boat", as no such definition exists?   W hy has this change been made from the RRS and RMM for this regatta?     Answer   See amendment #2        

